Gran Turismo Injection

 15/03/2013  GTI Fan

gtiGTI (Gran Turismo Injection)
Deze 3 letters roepen emotie op en dat al meer dan 30 jaar!

De Golf 1

De eerste Golf komt op de markt in 1976.
Hij weegt 900 kilogram en is slechts 3.70 meter lang.
Een snelheidsduivel met zijn lichte gewicht en de 1.6 L-motor kreeg het voor elkaar om in 9.2 seconden van nul tot 100 km/uur te gaan.
De eerste generatie met de vierkante carrosserie is niet meer te vergelijken met de huidige comfortabele GTI-uitvoeringen. Toen kon men kiezen uit twee kleuren, rood of zilver en hij was slechts als 3-deurs uitvoering te krijgen. Wel was de GTI voorzien van sportstoelen en een sportstuur.

Ofschoon hij een stuk duurder was dan de basis golf, werd de verkoop een groot succes.
Ingenieurs ontwikkelden en verbeterden hun paradepaardje steeds verder. Een versnellingsbak met vijf gangen, vierwielaandrijving, bredere koplampen en vanaf 1982 een vijfdeurs uitvoering met een 1.8-liter viercilinder. Eind 1983 waren er al meer dan 350.000 golf GTI’s verkocht.

Golf 2

In 1984 komt de tweede generatie golf GTI op de markt. Comfortabeler is daarbij het kernpunt. Hij wordt ietsje langer maar sportief gezien geen nieuwigheden. Dat verandert door duplo koplampen en een dubbele uitlaat.
Om het krachtsverlies door de katalysator op te vangen ontwikkelt golf een GTI met een motorvermogen van 160 pk.

Golf 3

Bij de introductie van de derde generatie wordt alles groter en sterker, de banden worden breder. Abs, schuifdak, airco en aluminiumvelgen worden standaard bij de inmiddels tot 2.0-liter viercilinder .
Dankzij nieuwe verbrandingstechnieken krijgt de GTI familie broertjes, eerst de GTD en daarna de zuinige TDI.

m1nya51bepn3_600 Golf 4

In de zomer van 1997 volgt de vierde generatie van de Golf GTI. Inmiddels tot 4.15 meter lang en een vijfcilindermotor met een inhoud tot 2.3-liter.

Golf 5

Sinds 2003 is de huidige generatie (V) op de markt. Inmiddels voorzien van een FSI systeem waardoor de brandstof meteen in de verbrandingkamer gespoten wordt. Door de turbo aandrijving is het vermogen toegenomen tot een 230 pk.
Ter ere van het dertig jarig bestaan van de Golf GTI is de Edition 30 ontwikkeld.

Golf 6

In 2009 volgde alweer de zesde generatie. De sprint naar de 100 km per uur ging daarbij al in 7.2 seconden. Nieuw was het electronische XDS-sperdifferentieel. Daarnaast een lagere ligging bij het asfalt om de wegligging te verbeteren.

Golf 7

En vanaf mei 2013 is alweer het volgende type bij de dealers verkrijgbaar. De golf GTI VII. Natuurlijk nog sneller en stoerder. En dat zal ook bij de volgende generaties telkens het geval zijn. Want voorlopig komt er nog geen einde aan de grote schare fans van de GTI.